Cele mai comune mituri despre depresie

Potrivit Institutului Național de Statistică, aproximativ 15,7% din populația adultă a avut cel putin un episod depresiv major în 2014. Rezultatele obținute dintr-un sondaj de opinie arată că 50% dintre oameni consideră că depresia majoră ar putea rezulta din faptul că acestia au asteptari prea mari de la viață. Miturile și ignoranța care gravitează in jurul depresiei fac recuperarea mult mai anevoioasă pentru persoanele care suferă de aceasta afecțiune.

Iată câteva mituri comune despre depresie:

1. Depresia este rezultatul unei lipse de voință

Unele dintre cele mai puternice personaje din istorie care s-au luptat cu depresia, lideri precum Abraham Lincoln și Winston Churchill, au reușit să combată depresia că urmare a perseverenței și voinței. Una dintre cele mai comune greșeli este inhibarea sentimentelor față de cei din jur și dorința de a nu interacționa cu aceștia, de frică în a nu fi catalogați drept persoane slabe. Potrivit sondajului menționat anterior, mai mult de 40% dintre oameni consideră că depresia este rezultatul lipsei de voință.

Un studiu publicat în august 2007 a arătat că există mai multe elemente în cadrul procesării emoționale care împiedica persoanele deprimate să își suprime emoțiile negative și să privească iar viață cu optimism. De fapt, cu cât au încercat mai mult, cu atât mai mult au activat centrul de teamă al creierului lor, amigdala, care le-a transmis numeroase mesaje negative. Iar din punct de vedere istoric, este aproape imposibil de afirmat că Abraham Lincoln și Winston Churchill au dus o lipsa de voință.

2. Depresia este întotdeauna declanșată de un anumit factor

Evenimente și situații specifice pot declanșa cu siguranță depresia, dar boala este o entitate separată. Depresia nu este o tristețe obișnuită, dezamăgire sau durere, deși aceste emoții se pot amesteca cu simptomele depresiei în zilele și săptămânile care înconjoară un eveniment negativ. Evenimentele nefericite sau evenimentele "stresante" din viață pot duce la depresie la unii oameni și la descurajare și deznadajduire la alte persoane. Depresia este o boală, pe când descurajarea este un răspuns natural la un eveniment total nefavorabil.

Cu toate acestea, chiar dacă un eveniment nefericit poate declanșa un episod depresiv, depresia este catalogată ca o boală de sine stataoare, cu simptome distincte cum ar fi letargia, incapacitatea de a mânca, lipsa de concentrare, insomnia și ideile suicidale. Toate simptomele menționate anterior NU trebuie ignorate. Ajutorul specializat este singura modalitate de tratare, depresia fiind o boală și nu o stare generală proastă ce trece cu timpul.

3. Depresia nu este o boală reală

Depresia este diferită de boli precum diabetul, deoarece rezultatul nu se poate determina printr-un simplu test de sânge și tratamentul nu este la fel de simplu ca și administrarea de insulină. Cu toate acestea, este o boală legitimă care nu trebuie confundată cu simpla tristețe sau suferință situațională. Depresia nu este o condiție din care o persoană se poate desprinde cu ușurință sau o stare de spirit provocată de auto-absorbție. Ea este extrem de complexă, combinând componente fiziologice, psihologice și sociale. Totodată, ea implică și o rețea complicată de sisteme biologice, nervoase, digestive, endocrine și respiratorii.

4. Numai femeile suferă de depresie

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, femeile suferă de depresie într-un număr aproape dublu comparat cu numărul bărbaților depresivi. Mulți factori contribuie la depresia femeilor, cum ar fi fluctuațiile hormonale, în special la varstă fertilă, și stresul social, la care putem adauga responsabilitățile familiale. Deși simptomele utilizate pentru a diagnostica depresia la bărbați sunt aceleași ca și la femei, bărbații se confruntă cu depresia diferit, ceea ce face depresia masculină mai dificil de diagnosticat.

De exemplu, bărbații tind să fie mai iritabili și supărați, comparat cu femeile care tind să fie triste și fragile emoțional. Totodată, bărbații sunt mai predispuși în a caută ameliorare prin intermediul drogurilor și alcoolului. În același timp, la ei sunt mai comune simptomele fizice decât la femei, cum ar fi dureri de spate, dureri în piept, dureri de cap și probleme digestive.

5. Depresia este un păcat

În cercurile bisericii, veți auzi deseori că depresia este un păcat și că modul în care trebuie tratată este confesional, nu într-un birou de psiholog. Există cu siguranță o componentă spirituală pentru depresie. Credința poate fi un instrument foarte util pentru a ajuta o persoană să facă față sentimentelor de disperare, dar depresia clinică este distinctă de o senzație întunecată a sufletului sau de o luptă spirituală. Gândurile suicidale sunt simptome ale unei boli, nu o lipsă de credință.

6. Dacă aveți un stil de viață sănătos, sunteți ferit de depresie

Există numeroase beneficii în avea un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, ele nu sunt suficiente pentru a vă proteja complet de depresie. Un studiu publicat în 2014 în Jurnalul American de Nutriție Clinică a examinat legătura dintre riscul de dietă și depresie și a constatat că o dietă constând în principal în fructe, legume, pește și cereale integrale a fost asociată cu un risc redus de depresie. Cu toate acestea, pentru a afirma că o nutriție sănătoasă este tot ceea ce aveți nevoie pentru a preveni depresia este un mit foarte periculos.

7. Antidepresivele vă modifică personalitatea

Majoritatea pacienților care iau medicamente antidepresive sub supraveghere medicală atentă nu se simt "deznădăjduiți" sau nu pot să experimenteze suișurile și coborâșurile normale ale vieții. Spre deosebire de perioadele de depresie severă, ei se pot bucură din nou de viață, cu toate trăirile aferente. Când senzațiile euforice devin constante sau impedica desfășurarea activităților zilnice, fie se va reduce doza de antidepresive, fie se va trece la un alt tip de medicamente. Dar în niciuna dintre situații nu este alterată personalitatea pacientului. Totul se reduce la nivel de trăiri.

Top