Care este legatura dintre colesterol si hipotiroidism?

Problemele tiroidiene pot avea consecințe la nivelul intrgului corp, cauzând inclusiv afecțiuni în cadrul sistemului cardiovascular. Persoanele cu hipotiroidism pot avea niveluri ridicate de colesterol LDL ("rău"), ceea ce poate crește riscul bolilor de inimă. Iată ce trebuie să știți despre acest potențial pericol. Ce este colesterolul? Colesterolul este o substanță pe care corpul o folosește pentru a produce hormoni și a construi celule. Ficatul generează tot colesterolul necesar organismului, dar se poate obține colesterol și din alimente cum ar fi carnea și laptele integral.

Există două tipuri de colesterol: colesterolul lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) și colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL). LDL colesterol este cunoscut sub numele de colesterol "rău" deoarece un nivel ridicat al acestuia în sânge poate contribui la acumularea de plăci în arterele dumneavoastră, ceea ce duce la ateroscleroză. Această afecțiune îngusteaza arterele și crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și boală arterială periferică.

Conexiunea colesterol-hipotiroidism

Particulele LDL ies din sânge prin ficat, un proces care necesită un hormon tiroidian. Dacă o persoană are un nivel scăzut al hormonului tiroidian sau un hipotiroidism, poate provoca creșterea nivelului de colesterol LDL. Nivelurile de colesterol sunt măsurate printr-un test de sânge simplu. În mod ideal, valorile LDL trebuie să fie mai mici de 100 miligrame per decilitru (mg / dl); 160 mg / dl sau mai mult este considerată că fiind o valoare ridicată. Directivele lipidice recomandă persoanelor cu nivele crescute de colesterol să fie examinate pentru cauze secundare, inclusiv hipotiroidism, care ar trebui tratate cât mai repede cu putință, dacă este cazul. Nu numai că nivelul LDL crescut este asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, dar colesterolul ridicat poate fi, de asemenea, asociat cu o boală neurodegenerativă, cum ar fi Alzheimer.

Hipotiroidismul netratat s-a dovedit a fi asociat cu creșterea mortalității cardiovasculare și a morbidității. Tratarea hipotiroidismului cu hormonul tiroidian poate ajută la scăderea nivelului de colesterol. Dar este posibil că tratamentul standard să nu fie suficient pentru a menține normală funcționarea tuturor sistemelor? Un studiu publicat în august 2018 a arătat că nivelele de LDL și colesterol total nu au fost restaurate pe deplin, nici măcar la persoanele care au beneficiat de un tratament personalizat, în funcție de hipotiroidismul lor.

Cum se reduce nivelul de colesterol

Dacă aveți hipotiroidism și colesterol ridicat, există pași pe care îi puteți urma pentru a reduce nivelul de colesterol și a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Încercați aceste sfaturi:

Pierderea în greutate

Excesul de greutate contribuie la inflamari și probleme metabolice, inclusiv colesterol ridicat, în conformitate cu un studiu din aprilie 2014. Vestea bună este că pierderea chiar și a unei cantități modeste de greutate poate fi de ajutor. 

Practicați exerciții fizice în mod regulat

Sportul poate ajuta la eliminarea lipidelor, cum ar fi LDL, din fluxul sanguin. Unii oameni încep cu exerciții de intensitate moderată, urmând ca apoi să mărească intensitatea acestora. Dar alte persoane pot face exerciții de intensitate ridicată încă din prima săptămâna. Este important să gășiți o activitate care vă face plăcere si veți continuă să o practicați din pură pasiune.

Adoptați o dietă sănătoasă

O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, cereale integrale și surse slabe de proteine, cum ar fi păsările de curte, peștele și fructele cu coajă lemnoasă, precum și o cantitate scăzută de grăsimi saturate, pot avea un efect major asupra nivelului de colesterol. De exemplu, o analiză publicată în iunie 2018 sugerează că persoanele care au urmat o dietă bogată în alimente cu conținut scăzut de colesterol, cum ar fi nuci, au avut niveluri de colesterol LDL cu 17% mai mici față de cei care nu au urmat acea dietă. Între timp, alimentele tip junkfood cum ar fi fast food, sucuri carbogazoase, prăjituri, bomboane și biscuiți pot contribui la creșterea nivelului de colesterol. Dacă dieta dumneavoastră se bazează pe aceste alimente, începeți să faceți mici modificări. Poate fi dificil să faceți tranziția de la un stil de viață nesănătos la unul sănătos, într-o perioada scurtă de timp. Încercați să înlocuiți câte un aliment nesănătos săptămânal. Perseverență este cheia succesului.

Atenție la suplimente!

Este foarte important ca produsele ce se recomandă că fiind eficiente pentru lupta împotriva colesterolului să fie luate doar la îndrumarea medicului specialist. Același principiu este valabil și pentru medicamentele care fac referire la hipotiroidism. Administrarea acestor suplimente poate duce la consecințe nefvorabile, iar dacă acestea nu sunt stopate în timp util, pot deveni ireversibile. Întotdeauna trebuie apelat la ajutor specializat!

Top