8 informatii pe care orice persoana cu hepatita ar trebui sa le cunoasca

Hepatita este o infecție virală ce atacă ficatul și, dacă este lăsată netratată, poate duce la consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi ciroza. Pentru persoanele care suferă de hepatita C și nu au fost încă tratate, este vital să se ia măsuri de precautie. Din păcate, unele consecințe cauzate de hepatită pot fi ireversibile. La polul opus, în ultimii ani s-au înregistrat progrese extraordinare în ceea ce privește tratamentul. Hepatita poate fi prevenită sau se poate trata încă din primele stadii, ducând astfel la minimizarea riscului de consecințe permanente.

Iată opt aspecte pe care oamenii care trăiesc cu hepatita C ar trebui să le cunoasca:

1. Antiviralele pot vindeca hepatita C

În total, 99 la sută dintre pacienți sunt vindecați cu o prima sau a doua rundă de tratament cu antivirale cu acțiune directă. Uneori pacienții care sunt infectați cred că hepatita C este o boală ireversibilă și că va duce în mod inevitabil la insuficientă hepatică sau cancer de ficat, dar nu este cazul. Astăzi, hepatita C poate fi tratată rapid și eficient.

2. Noile medicamente nu provoacă efecte secundare

Cu ani în urmă, hepatita C a fost tratată cu injecții cu interferon administrate pe parcursul unui an. Rata de vindecare a fost de numai 50%, iar efectele secundare puteau fi severe. Tratamentele antivirale de astăzi au un mare succes, cu aproape nici un efect secundar.

3. Aplicați tratamentul și în mod preventiv, chiar dacă nu aveți simptome

Nu este neobișnuit să aveți hepatită C și să nu aveți simptome. Este foarte important să fiți tratat înainte de a cauza corpului dumneavoastră o afecțiune ireversibilă. Se estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele cu hepatită C nu știu nici măcar că au această afecțiune, deoarece nu au fost testați sau nu au simptomele specifice. Există și anumite cazuri când se aplică ambele posibilități.

4. Terapia funcționează, dar mai devreme este mai bine

Detectarea precoce a hepatitei C poate preveni consecințe grave ale sănătății și poate împiedica răspândirea bolii la alte persoane. Dar chiar și persoanele cu un diagnostic pus într-o fază avansată a bolii pot beneficia de tratament. Pacienții cu ciroză avansată și boală hepatică avansată au prezentat îmbunătățiri după ce au primit medicamente adecvate condtiei lor. Antiviralele sunt eficiente în toate etapele bolii hepatice.

5. Încercați să limitați consumul de alcool

Numeroase persoane cad pradă acestui viciu, fiind unul din principalii factori ce îi împiedică să se însănătoșească. Consumul de alcool este contraindicat în timpul tratamentului. Totodată, acesta poate accentua boala, cauzând numeroase afecțiuni ireversibile ale ficatului. O mulțime de oameni nu vor putea beneficia de tratament pentru că nu vor înceta să renunțe la acest obicei.

6. Preveniți transmiterea virusului

În 2017, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au constatat că noile infecții ale virusului hepatitei C s-au triplat pe o perioadă de cinci ani, între 2010 și 2015, iar numărul persoanelor infectate a fost de 14 ori mai mare decât cel raportat. Adulții tineri cu varste cuprinse între 20 și 29 ani au reprezentat cel mai mare număr de noi infecții, în primul rând datorită creșterii consumului de droguri injectabile. Este nevoie doar de o picătură de sânge contaminat pentru a transmite boala. Totodata, virusul poate trăi în afară corpului timp de cel puțin patru zile.

Utilizatorii de droguri prizabile pot răspândi infecția prin împărțirea paielor utilizate pentru administrare. Dacă există sânge din nas pe paie și se împarte cu persoana următoare, virusul este transmisibil. Tinerii trebuie să fie conștienți de acest pericol tot mai mare. Din punct de vedere medical, există instrumentele necesare pentru a elimina boala, dar problema este că mai mulți oameni, majoritatea sub 30 de ani, continuă să fie infectați.

7. Să nu va fie frică de opinia celor din jur

Persoanele nou diagnosticate cu hepatită C nu pot primi tratament sau nu caută sprijin deoarece le este frică de modul în care cei din jur le vor cataloga. Există oameni care activează în toate domeniile profesionale și au experimentat o varietate de circumstanțe, numeroase dintre ele ducând la infecție cu hepatită C. Persoanele infectate ar trebui să se concentreze asupra lor, să se însănătoșească și să ignore opinia celor din jur. Sănătatea personală este mult mai importantă decta orice eticheta socială.

8. Costurile de tratament sunt în scădere și finanțarea este disponibilă

Când Administrația pentru Alimentație și Medicamente a aprobat primul medicament antiviral la sfârșitul anului 2013, a marcat începutul unui nou tip de tratament pentru hepatita C. De atunci, prețurile au scăzut, iar versiunile generice de medicamente pentru hepatita C au devenit disponibile.

Top