Ce cauzeaza si ce reprezinta durerile in piept?

Dacă ați experimentat vreodată o durere bruscă și ascuțită în piept, s-ar putea să fi fost o afecțiune numită sindrom de prindere precordială (PCS). Vestea bună este că, spre deosebire de un atac de cord, nu este dăunător și nu vă pune viața în pericol. Totodata, durerea nu radiază sau "se răspândește" în alte zone ale corpului. Și, din nou, diferit de un atac de cord, PCS nu va produce alte simptome, cum ar fi o stare accentuată de greață, ducând chiar la vărsături.

În schimb, durerea este localizată în partea centrală sau în lateralul pieptului, de obicei întinsă pe o suprafață nu mai mare de două vârfuri de deget. Prin urmare, de aici îi vine și numele "precordial", adică o durere situată "în fața inimii". Respirația poate face durerea mai intensă și unii oameni recurg la respirație superficială pentru a face față durerilor. Alte persoane spun că o inhalare profundă duce la rezolvarea problemelor, simțind o senzație de eliberare după ce diafragma este întinsă la capacitate maximă, iar plămânii sunt încărcați cu oxigen. PCS dispare la fel de repede și brusc precum apare, deoarece sesiunile durează de obicei între 30 de secunde și trei minute. Nu există alte simptome și nu există semne sau consecințe de durată.

În pofida faptului că PCS nu este dăunător și nu cauzează afecțiuni, poate declanșa anxietate. Din această cauza, persoanele care recurg la respirația superficială repetată pot resimți o amețeală foarte puternică sau pot chiar ajunge să experimenteze atacuri de panică. Este foarte important autocontrolul, mai ales că în anumite circumstanțe poate face o diferența majoră. Senzația de durere la nivel de piept poate fi ușor confundată cu un atac de cord, dar este, de fapt, o condiție extrem de comună care tinde să se producă în timpul adolescenței și poate ajunge până la vârste destul de înaintate. De asemenea, acest tip de durere a fost raportat și la copiii cu vârsta de șase ani și mai mari.

Deci, ce anume provoacă durerea?

Adevărul este că încă nu se știe cu exactitate ce declanșează un atac, dar majoritatea experților consideră că durerea este cauzată de iritarea nervilor din căptușeala interioară a cavității toracice (pleură). Nu este cauzată de deteriorarea inimii sau a plămânilor. Drept urmare, nu trebuie să va faceți griji atunci când retrăiți o astfel de durere sau experimentați înțepături la nivelul pieptului. În pofida progreselor tehnologice din domeniul sănătății, nu există nici un remediu garantat sau un tratament care să aibă grad de eficientă aproape de 100%, dar există anumite situații care s-au dovedit că fiind cauzatoare de un astfel de atac. Iar aceste situații pot fi evitate. PCS apare de obicei în repaus (niciodată în timpul somnului) și de multe ori atunci când o persoană retrăiește o stare accentuată de sațietate sau își schimbă poziția brusc, ducând astfel la o posibilă întindere a mușchilor. Așadar, riscul unui atac poate fi redus cel puțin într-o oarecare măsură prin evitarea mișcărilor bruște după o masă copioasă.

La fel ca și cu acneea sau alte boli specifice vârstelor fragede, astfel de dureri încetează să mai apară odată cu înaintarea în vârstă. Episoadele sunt mai puțin frecvente odată cu îmbătrânirea și tind să dispară complet odată ce se trece de pragul de 50 de ani. Totodată, pentru a elimina orice fel de suspiciune legată de această durere și a minimiza riscurile unei alte afecțiuni, recomandăm că după orice episod de durere retrăit să consultați un cadru medical specializat. În căzul în care durerea resimțită in piept este cauzată de un alt factor sau este un simptom pentru o altă afecțiune, veți putea face o prevenție eficientă a bolii, depistată încă din fazele incipiente. Nici o durere nu trebuie ignorată, deoarece odată cu trecerea timpului, unele afecțiuni pot deveni ireversibile.

Top