Motivul pentru care diabetul poate creste riscul de artrita si osteoporoza

Vestea bună este că exercițiile fizice pot avea efecte pozitive atât asupra nivelului zahărului din sânge, cât și asupra durerilor musculo-scheletice. Mai multe tulburări osoase au fost legate de diabet în trecut. Recent, un studiu a constatat că diabetul este corelat cu o probabilitate mai mare de a avea osteoartrită, artrită reumatoidă și osteoporoză. Un studiu publicat în noiembrie 2015 în revista „BMC Tulburări musculo-scheletice” a arătat că persoanele cu diabet au avut mai multe dureri musculo-scheletice și au vizitat mai des medicul pentru acest tip de durere, mai mult decât persoanele fără diabet în decursul unei perioade de 10 ani.

Pentru noul studiu, s-au au analizat datele de sănătate raportate de 109.200 de persoane din Danemarca. Dintre acestea, 9,238 (sau aproximativ 8,5%) au avut diabet. Deoarece analiza a inclus numai persoanele de peste 40 de ani, diabetul predominant a fost cel de tip 2. Analiza a arătat că, în comparație cu persoanele fără diabet zaharat, persoanele cu diabet zaharat au 70% mai multe șanse de a avea artrită reumatoidă, 33 la sută mai multe șanse de a suferi de osteoartrită, și 29 la sută mai multe șanse de a avea osteoporoză.

Activitatea fizică ajută la reducerea durerii la persoanele cu diabet zaharat

Autorii studiului au subliniat că activitatea fizică este foarte benefică pentru persoanele cu diabet zaharat. Cei mai activi din punct de vedere fizic au redus semnificativ șansele de a avea dureri de spate și dureri la nivelul umărului sau gâtului. Dacă pacienții au diabet zaharat, activitatea fizică nu numai că poate avea efecte pozitive asupra nivelurilor de glucoză din sânge, dar poate avea și asupra durerilor din sistemul muscular scheletic. Persoanele la început de drum trebuie să înceapă cu o activitate cu impact scăzut, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul static sau exercițiul în apă. Apoi, după o perioadă de antrenament, durerea de tip „imobilizare” va dispărea și se vor putea efectua și alte tipuri de exerciții fizice.

De ce diabetul duce la dureri musculo-scheletice

Diabetul necontrolat, împreună cu glucoza cronică crescută  este o tulburare distructivă, care poate duce la îmbătrânirea precoce a țesuturilor. Osteoartrită este o boală degenerativă și este foarte probabil că un management slab al diabetului zaharat să ducă la prezența ei timpurie. Totodată, osteoartrită este cel mai frecvent tip de artrită, care afectează aproximativ 27 de milioane de americani, potrivit Fundației Arthritis. Boală distruge țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor într-o articulație. Din această cauza, oasele se freacă , ducând la durere și rigiditate. Cei mai mulți care experimentează această stare sunt de vârstă mijlocie sau în a 3-a grupa de vârstă. Osteoartrită tinde să afecteze genunchii, zona inferioară a spatelui și gâtul, precum și articulațiile mici ale degetelor. Artrita se poate dezvoltă, de asemenea, în articulațiile de șold, deoarece acestea suportă întreagă greutate corporală.

Poliartrită reumatoidă este o boală autoimună cronică care declanșează sistemul imunitar al organismului, astfel încât acesta atacă în mod eronat articulațiile. Cadrele medicale specializate în artrită explică faptul că inflamația cauzată de boală determină îmbogățirea articulațiilor țesutului, ceea ce duce apoi la umflături și durere.

Osteoporoza, care înseamnă "os poros", apare atunci când osul scade în densitate. În această stare slăbită, este mai probabil că oasele să se rupă. Autorii au remarcat faptul că legătura puternică dintre artrita reumatoidă și diabetul zaharat este foarte probabil să fie rezultatul unei inflamații cronice sau a tratamentului cu steroizi care poate duce la diabet zaharat tip 2. Deși legăturile dintre aceste afecțiuni musculo-scheletice și diabetul zaharat sunt evidente, este dificil să se tragă concluzii despre cauză și efect. Autorii au subliniat, de asemenea, că studiul este limitat deoarece se bazează doar pe date auto-raportate.

Top