Sfaturi pentru a va mentine ficatul sanatos

Dacă aveți hepatită C (VHC), o infecție virală a ficatului, o dietă sănătoasă ar trebui să fie o parte importantă a planului dumneavoastră de tratament. Motivul: O dietă hrănitoare și echilibrată poate ajuta la prevenirea acumulării de grăsimi în ficat (numită "ficat gras" sau steatoză) și o eventuală cicatrizare, ambele putând face hepatită C mai gravă și mai dificil de tratat. În plus, o dietă sănătoasă vă poate împiedica să dezvoltați diabet zaharat sau să va creșteți nivelul zahărului din sânge.

Dar planul corect de nutriție nu trebuie să fie complicat. Și nici nu există un tip special de "hepatită C". În schimb, experții recomandă ca persoanele cu VHC să urmeze același tip de plan alimentar sănătos care este recomandat publicului larg. Aceasta se bazează pe o varietate de fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne, pește, nuci, ouă și cereale integrale, alături de șase-opt pahare de lichide pe zi. Rețineți că tot ceea ce mâncați și beți va trece prin ficat, așa că veți dori să limitați alimentele bogate în zahăr, grăsimi și sare. Dacă aveți ciroză sau ați suferit o cicatrizare a ficatului, puteți avea retenție de apă din cauza incapacității ficatului de a absorbi substanțele nutritive. Poate doriți să vă sfatuiți cu un dietetician pentru a vă crea o dietă specifică pentru starea dumneavoastră. Persoanele care suferă de diabet zaharat, de HIV sau de boli de rinichi ar trebui să vorbească cu un furnizor de servicii medicale sau un dietetician despre obiceiurile lor alimentare.

Totodată, este foarte important să practicați o activitate fizică care nu numai că vă ajută să vă mențineți într-o greutate sănătoasă, dar vă și creează poftă de mâncare și vă dezvoltă sistemul imunitar, împiedicând astfel apariția altor boli. Iată câteva sfaturi despre dieta inteligentă care vă pot ajuta să vă stimulați sănătatea ficatului:

Grăsimile nesănătoase tind să se găsească în produsele din carne roșie și din lapte integral, așa că încercați să optați pentru pește, carne slabă, lactate cu conținut scăzut sau fără grăsimi și plante bogate în proteine, cum ar fi legumele. Nu toți carbohidrații sunt identici. Când aveți hepatita C, cei mai buni carbohidrați sunt fructele, legumele și cerealele integrale. Fructele și legumele oferă antioxidanți care ajută la combaterea daunelor celulare. Cerealele integrale au mai multe fibre, vitamine și minerale decât cele prelucrate.

Este, înțelept să vă îndepărtați de deserturi cu conținut ridicat de zahăr, care tind să vă crească nivelul glicemiei. Una din funcțiile ficatului este să depoziteze zahărul pentru utilizare ulterioară, însă infecția cu hepatită C poate dăuna ficatului, făcând stocarea zahărului precară. Retenția lichidului este un efect secundar și comun al bolii hepatice. Asta înseamnă că trebuie să eliminați aportul de sare deoarece sarea ajută la menținerea lichidului în vasele de sânge. Totodată, este recomandat să scăpați și de substituenți de sare, folosind mai puține alimente procesate, condimentând alimentele cu ierburi. Alimentele prelucrate, cum ar fi chipsuri și alte gustări conțin cantități foarte mari de sare.

Scopul dumneavoastră este de a consuma între șase și opt pahare de lichid în fiecare zi. Apa plata este întotdeauna o alegere bună. Alte opțiuni sănătoase includ laptele fără grăsimi, sucurile și ceaiurile din plante. Băuturile alcoolice nu sunt sănătoase pentru persoanele cu hepatită C. Alcoolul este eliminat din corp prin ficat și o cantitate prea mare poate avea consecințe ireversibile. Dacă aveți hepatită, alcoolul poate cauza că boală dumneavoastră să progreseze până într-un punct în care ficatul nu se mai poate vindeca. Când aveți hepatită, nu există o cantitate sigură de alcool.

Dacă aveți hepatita C, este posibil să aveți simptome cum ar fi greața sau pierderea poftei de mâncare ca urmare a infecției sau a tratamentului dumneavoastră. În acest caz, încercați să mâncați mese mai mici din punct de vedere cantitativ, pe tot parcursul zilei, în loc de trei mese mari. Sunt recomandate între patru și șapte mese pe zi. Acest lucru vă va reduce greața și vă va permite să obțineți un aport caloric mai mare. Trebuie sa aveti in vedere acest aspect pentru că doriți să evitați malnutriția și pierderea musculară, ceea ce se poate întâmpla în cazul bolii hepatice.

Cel mai bun mod de a obține vitamine este prin alimentație. Deoarece persoanele cu hepatită C tind să aibă niveluri mai ridicate de fier, administrarea de pilule care conțin, alături de alte substanțe, și fier (sau vitamina C, care ajută organismul să absoarbă fierul) ar putea afecta organele. Acetaminofenul poate provoca leziuni hepatice și poate fi mai toxic dacă aveți deja leziuni hepatice. Medicamentele anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS), chiar și cele care sunt vândute fără prescripție medicală, pot fi toxice pentru ficat. Consultați medicul înainte de a lua orice medicament sau suplimente, inclusiv pe bază de plante.

Top