Intrebari pe care trebuie sa le puneti medicului cardiolog

Aproximativ jumătate din populația lumii are o formă de boală cardiovasculară, potrivit unui raport publicat în martie 2018. Din păcate, la fiecare 40 de secunde, o persoană din cele afectate suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Drept urmare, sunt recomandate vizite periodice, cu rol preventiv, la medicul cardiolog. Cardiologii sunt medici specializați în afecțiunile legate de inimă. Institutul Național de Sănătate vă recomandă să faceți o listă de întrebări pe care să le adresați medicului dumneavoastră.

Totodată, este sugerată și documentarea tuturor medicamentelor, vitaminelor și suplimentelor pe bază de plante pe care le luați, inclusiv dozele.

Care este riscul de a avea o problemă cardiovasculară în viitor?

Înțelegerea riscului pentru bolile de inimă, accidente vasculare cerebrale, anevrism și alte posible afecțiuni au un rol preventiv foarte important. De exemplu, persoane al căror colesterol este la limită, dar care au diabet zaharat și un istoric familial al bolilor cardiace, vor avea nevoie de tratamente și diete mult mai stricte, comparat cu persoane ce nu prezinta aceste simptome. Dar pentru a putea preveni apariția bolii, ea trebuie conștientizată.

Ce simptome ar putea indica o agravare a stării de sănătate?

Aceasta este o întrebare elementară, deoarece bolile de inimă pot fi o afecțiune foarte parșivă. Este posibil să credeți că sunteți familiarizat cu simptomele unei anumite boli, cum ar fi durerea toracică, care indică un atac de cord, dar un procent ridicat al femeilor și chiar și unii bărbați nu prezintă niciodată aceste semne. În schimb, suferă de dificultăți de respirație, transpirație excesivă, greață sau disconfort la nivelul gâtului, maxilarului, umărului sau spatelui. De aceea este important ca medicul să discute cu dumneavoastră despre toate simptomele.

Când trebuie schimbat tratamentul?

În ultimii ani au existat o serie de proceduri dezvoltate și elaborate de către diferiți chirurgi cardiologi. Impactul acestor noi tehnici a fost un succes răsunător, ducând la o eficientă a tratamentului crescută chiar și cu câteva procente. Din păcate, la nivel mondial, tratamentul recomandat de către marea majoritate a medicilor pentru atacuri de cord nu s-a schimbat de-a lungul anilor. Din această cauza, din punct de vedere medical este încurajată dezvoltarea profesională continuă, iar din punct de vedere al pacientului este recomandată o a doua sau chiar și a treia opinie.

Cei mai buni medici nu sunt primii care încearcă ceva nou, dar nici ultimii. Ei adoptă o schimbare în momentul în care află despre noua tehnică, și-o însușesc pe deplin și sunt informați în legătură cu avantajele și dezavantajele acesteia.

Ce reprezintă testele efectuate?

Majoritatea testelor sunt foarte importante, dar anumite cadre medicale recomandă un test care a fost făcut recent în altă instituție medicală. Pacienții trebuie să fie informați în legătură cu analizele pe care le efectuează și să înțeleagă pe deplin rolul lor. Acest fapt are mai multe avantaje pentru aceștia, atât din punct de vedere medical cât și financiar. Când vi se recomandă un anumit test sau o anumită analiză, medicul trebuie să va explice la ce să va așteptați și care este rolul acestui test.

Relația medic-paceint este foarte importantă, întrucât ei sunt parteneri în atingerea obiectivelor. Totodată, este elementar ca pacientului să îi fie răspunse toate întrebările în legătură cu analizele. Frica de necunoscut poate determina persoana în cauza să nu mai efectueze investigațiile recomandate. Există numeroase cazuri în care o persoană apropiată pacientului îi relatează experiența personală cu acea analiză medicală, determinând-o astfel să acționeze pe cont propriu și să decidă că nu are nevoie de ea. Astfel de întrebări trebuie lămurite împreună cu medicul dumneavoastră.

Ce părere aveți despre acest medicament?

Este foarte important ca orice nelămurire să o adresați medicului dumneavoastră, și nu prietenilor, cunostințelor sau grupurilor de pe social media. Cadrele medicale sunt cele mai în măsură pentru a vă explica argumentele pro și contra ale unui medicament, bazate pe studii clinice. Totodată, trebuie luat în considerare planul actual de medicație. Substanțele active pot crea efecte secundare, sau pot interfera între ele. Din această cauza este imperios necesar să vorbiți cu medicul dumneavoastră în legătură cu planul medical pe care îl urmați.

Acesta trebuie schimbat doar la indicațiile acestuia, și în nici un caz din propria ințiativă. De cele mai multe ori, inițiativele personale nu sunt suficient documentate și fac mai mult rău decât bine.

Pentru a preveni afecțiunile cardiologice, trebuie să fac schimbări în stilul meu de viață?

Boala cardiovasculară este o zonă în care schimbările stilului de viață, respectiv dieta, exercițiul fizic, reducerea stresului și somnul pot avea un impact semnificativ asupra acestor afecțiuni. Dietă mediteraneană, care este bogată în legume, fructe și grăsimi sănătoase, scăzută în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, îmbunătățește mulți dintre factorii de risc asociați cu bolile cardiace, conform unui studiu publicat în decembrie 2018.

O dietă adaptată nevoilor dumneavoastră este deosebit de importantă, mai ales dacă aveți probleme de supraponderabilitate sau obezitate. Unii medici vor discuta în mod direct cu dumneavoastră despre stilul de viață pe care este necesar să îl adoptați, în timp ce alții vă vor îndruma către dieteticieni, pentru a vă crea un plan nutrițional adecvat nevoilor personale. Este foarte important să vorbiți cu un cadru medical specializat despre orice simptome trăiți sau întâmpinați, pentru a putea fi prevenită, în mod eficient, orice posibilă afecțiune.

Un stil de viață ce include numeroase carcteristici preventive poate fi mult mai plăcut și eficient decât un tratament dezvoltat după apariția afecțiunilor cardiace!

Top