Cum identificam si prevenim pietrele la rinichi?

Simțiți dureri severe în partea inferioară a spatelui? Există sânge în urină? Aveți dificultăți la urinare? Este posibil să aveți o piatră la rinichi, apărută din niveluri ridicate de minerale și alte substanțe din urină. Pietrele la rinichi se pot forma în unul sau ambii rinichi, organe care elimină deșeurile din sânge și excretă urină. În timp ce pietrele la rinichi au devenit din ce în ce mai frecvente, cu 1 din 11 persoane suferind de o piatră la rinichi în curs de dezvoltare, mesajul important este că acestea sunt tratabile.

Dacă sunt depistate în faze incipiente, tratamentul este foarte eficient. Pietrele la rinichi netratate, care cresc și cauzează complicații, cum ar fi infecție, febră sau sânge în urină, pot fi deosebit de periculoase. Identificarea simptomelor asociate cu pietrele la rinichi reprezintă primul pas în obținerea unei îngrijiri adecvate.

Simptomele nu trebuie ignorate

Pietrele la rinichi pot crește în liniște, fără a provoca simptome, timp de luni sau chiar ani de zile. Cu toate acestea, atunci când o piatră se desprinde, poate bloca ureterul (tubul mic care scurge urină din rinichi și îl transportă în vezică) și începe să provoace o durere puternică. Durerea poate fi atât de severă încât numeroase persoane ajung la urgențe. Durerea apare deoarece piatra blochează fluxul de urină. Colectarea urinei face ca rinichiul să se umfle, provocând disconfort.

Dimensiunea pietrei nu este întotdeauna importantă. Chiar și pietrele mici se pot depune în ureter și pot provoca o durerea severă. Pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar, durerea se poate deplasa de pe ambele părți ale spatelui până la abdomen. Durerea puternică, care vine în valuri, este una dintre caracteristicile specifice unei astfel de afecțiuni.

În plus față de durere, pietrele la rinichi pot provoca alte simptome, precum:

 • Greață și vărsături
 • O nevoie puternică de a urina
 • Urinare mai frecventă
 • Urinare în cantități mici
 • O senzație de arsură sau o durere în timpul urinării
 • Sânge în urină
 • Urina va arăta maro, roz sau roșu
 • Urină puternic mirositoare
 • Febră și frisoane, dacă aveți și o infecție

Încă de la primele simptome ale unei pietre la rinichi, respectiv dureri ascuțite și pulsatorii, oamenii ar trebui să fie văzuți de un medic, în cel mai scurt timp cu putință, pentru a se asigura că simptomele nu sunt rezultatul unei probleme mai grave și pentru a preveni eventualele complicații ale pietrei.

Ca regulă generală, trebuie să solicitați asistență medicală dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

 • Durere severă la nivelul spatelui
 • Greață și vărsături
 • Febră și frisoane
 • Sânge în urină
 • Dificultăți în ceea ce privește urinarea
 • O nevoie puternică și constantă de a urina
 • O senzație de arsură în timpul urinării

Dacă nu vă puteți vedea medicul în aceaiasi zi, mergeți la urgențe. O piatră la rinichi, împreună cu o infecție a tractului urinar pot provoca sepsis și trebuie tratate imediat. Dacă urina este blocată în spatele unei pietre la rinichi, care blochează ureterul, urina se poate infecta. Aceasta, la rândul său, poate provoca o infecție a țesutului renal sau poate duce la răspândirea infecției în sânge, provocând sepsis. În timp ce bărbații sunt mai predispuși la pietre la rinichi decât femeile, acestea au mai multe șanse de a contacta o infecție a tractului urinar.

Consumul de apă este important pentru prevenția pietrelor la rinichi

Cel mai important pas pe care îl puteți face pentru a preveni pietrele la rinichi este de a bea mai multă apă. Consumul de apă suficientă nu înseamnă numai că urinați mai frecvent, dar înseamnă că urina este mai puțin concentrată în minerale care cauzează pietrele. Cu cât urinați mai mult, cu atât este mai mică șansa ca aceste deșeuri să se stabilească și să se lege împreună pentru a formă pietre la rinichi.

Cantitatea de lichid necesară pentru a preveni pietrele la rinichi variază pentru fiecare persoană. De exemplu, unii oameni transpiră mai mult decât alții și trebuie să bea mai multe lichide. Un indicator eficient în a indica dacă beți suficientă apă este culoarea urinei. Dacă este galben închis, probabil că nu beți suficiente lichide.

Alimentația afectează șansele de pietre la rinichi

Dacă ați avut  în trecut o piatră la rinichi, medicii pot recomanda anumite modificări dietetice, în funcție de tipul de piatră. Dacă nu ați mai avut o piatră la rinichi, respectând o dietă sănătoasă și echilibrată, vă poate ajuta să preveniți apariția lor în viitor.

Limitați aportul de sare. O dietă bogată în sodiu poate provoca pietre la rinichi prin creșterea cantității de calciu în urină. Sodiul poate provoca, de asemenea, niveluri ridicate de cistină a aminoacizilor în urină, ducând la pietre cu cistină. Dacă sodiul a contribuit în trecut la pietrele la rinichi, încercați să reduceți aportul zilnic de sodiu la maximum 1.500 miligrame (mg). Acest lucru nu numai că va reduce riscul de a dezvoltă din nou pietre, dar poate fi de asemenea bun pentru sănătatea inimii.

Luați în considerare evitarea alimentelor procesate. Chiar dacă nu ați avut niciodată o piatră la rinichi, recomandările actuale sugerează limitarea sodiului la 2300 mg pe zi sau mai puțin.

Reduceți consumul de zahăr. Alimentele și băuturile cu conținut ridicat de zaharuri naturale și adăugate pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Când consumați zahăr, nivelul de calciu din urină crește și volumul urinar scade, contribuind la pietrele la rinichi.

Consumați alimente bogate în calciu. Deși nivelurile ridicate de calciu din urină vă pun în pericol dezvoltarea pietrelor de rinichi, acest lucru nu înseamnă că trebuie să evitați alimentele bogate în calciu. Discutați cu medicul sau dieteticianul dumneavoastră despre cantitatea zilnică de calciu necesară. Încercați să obțineți calciu din mâncare și nu suplimente.

Limitați proteinele. Limitați consumul de proteine animale, cum ar fi carnea de vită, carnea de pasăre, carnea de porc, peștele și ouăle. Aceste alimente conțin o mulțime de proteine și prea multă proteină poate duce la pietre la rinichi, formate din acid uric. Proteina poate să crească cantitatea de calciu din urină și să reducă cantitatea de citrat, o formă de acid citric care acționează ca inhibitor de piatră. În plus față de sursele alimentare de proteine, este recomandat să evitați suplimentele pe bază de proteine.

Urmați o dietă sănătoasă. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale integrale și leguminoase este importantă pentru persoanele cu orice formă de pietre la rinichi. Consumul unei alimentații sănătoase vă asigură că aveți o suficientă cantitate de potasiu, magneziu și citrat, care sunt toate substanțele nutritive care pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Luați în considerare limitarea alimentelor bogate în oxalat. Dacă ați avut pietre de oxalat de calciu, poate doriți să vă limitați consumul de alimente bogate în oxalat. Exemple de alimente bogate în oxalat includ fasole boabe, nuci, soia, cartofi dulci, tărâțe de grâu și legume de culoare verde închis, cum ar fi spanacul. Deoarece acestea sunt toate alimente bogate în nutrienți, ar trebui să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră pentru a vă determina planul dietetic.

Top