Beneficiile si contraindicatiile laptisorului de matca

Lăptișorul de matcă este o secreție de culoare albă, produsă de albinele lucrătoare care ajută la dezvoltarea albinei-regine și întregului stup. Lăptișorul de matcă este cunoscut și sub numele de Apis mellifera. Acesta nu trebuie confundat cu apiterapia, polenul de albine sau veninul albinelor! Lăptișorul a fost utilizat inițial în medicina alternativă că un posibil tratament împotriva simptomelor menopauzei. Acesta era folosit împreună cu alte plante sau extracte naturiste, într-un preparat specific, pentru a trata această afecțiune.

Lăptișorul de matcă a fost utilizat și pentru a trata alergiile provocate de fân. Cu toate acestea, cercetările nu au demonstrat rezultate remarcabile în tratarea acestei afecțiuni. Lăptișorul nu trebuie utilizat în locul medicamentelor prescrise de medicul dumneavoastră.

Lăptișorul de matcă conține:

 • vitamina A, D, C, E şi K
 • antioxidanţi
 • 17 aminoacizi, dintre care 8 sunt acizi esenţiali
 • o serie de minerale, cum ar fi: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor
 • proteine, într-un procent de 12% – 15%

Este foarte important de menţionat faptul că nivelurile substanţelor din compoziţia lăptişorului de matcă pot varia în funcţie de zona geografică şi climă. Printre beneficiile consumului laptisorului de matcă se află:

 • întărirea sistemului imunitar: lăptişorul de matcă sporește puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu
 • prevenţia stărilor de răceală şi gripă
 • bună funcţionare a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol din sânge
 • creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual
 • îmbunătăţirea memoriei
 • depăşirea stărilor depresive
 • reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism
 • protejarea ficatului
 • stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii
 • diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.

Lăptișorul de matcă este adesea vândut ca un supliment pe bază de plante. Suplimentele pe bază de plante trebuie achiziționate dintr-o sursă sigură pentru a minimiza riscul de contaminare al produselor cu alte substanțe. Nu este recomandată utilizarea produselor achiziționate de la producători neacreditati! Este foarte important să urmați toate indicațiile de pe eticheta și ambalajul produsului. Pentru a preveni orice efecte secundare nedorite, înainte de a începe administrarea, este recomandat să va consultați cu medicul dumneavoastră. Astfel, puteți preveni eventualele interacțiunisecundare cu restul medicamentelor pe care le utilizați. Nu trebuie să utilizați acest produs dacă suferiți de astm!

Totodată, adresați-vă unui medic sau farmacistului dumneavoastră pentru a va asigura că utilizarea lăptișorului de matcă nu interacționează cu una dintre următoarele afecțiuni: tensiune arterială scăzută si piele iritată și umflată. Luati legatura cu medicul dumneavoastra dacă aveți oricare dintre aceste semne de reacție alergică dupa utilizare: urticarie; respirație dificilă; umflarea feței, a buzelor, a limbii sau a gâtului.

Totodata, opriți utilizarea de lăptișor de matcă și adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți: dureri de stomac cu diaree bronhospasm (respirație șuierătoare, senzație de strângere la nivelul pieptului, dificultăți de respirație). mâncărimi, iritații sau erupții cutanate atunci când este aplicat pe scalp. Evitați să utilizați lăptișorul de matcă cu alte suplimente pe bază de plante care pot scădea tensiunea arterială. Această listă nu este completă. Alte medicamente pot interacționa cu lăptișorul, inclusiv medicamentele pe bază de prescripție medicală și medicamentele fără prescripție medicală, vitaminele și produsele pe bază de plante.

Când se ia în considerare utilizarea suplimentelor din plante, solicitați sfatul medicului dumneavoastră. Totodata, puteți lua în considerare consultarea unui medic specialist care este instruit în utilizarea suplimentelor pe bază de plante. Dacă alegeți să utilizați lăptișorul de matcă, utilizați-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau conform instrucțiunilor medicului sau farmacistului. Nu utilizați mai mult decât doză recomandată.

Nu utilizați în același timp forme diferite (pastile, lichide, tonice, cremă, etc) de lăptișor, fără consiliere medicală. Folosirea unor produse diferite și simultan crește riscul unui supradozaj. Informați-vă medicul dacă afecțiunea pe care o tratați cu lăptișorul de matcă nu se îmbunătățește sau dacă se înrăutățește în timpul utilizării acestui produs. Pentru a nu își pierde din proprietăți, depozitați-l la temperatura camerei, departe de umiditate și căldură.

Top