Cum prevenim si tratam durerile dentare?

Bauturile reci cauzează disconfort dentar? Daca da, este posibil sa aveti o sensibilitate crescuta. Cu toate acestea, nu trebuie să vă ingrijorati. Există diferite proceduri pe care le puteți urma pentru a diminua sensibilitatea dinților și pentru a vă îmbunătăți sănătatea orală. Iată pașii pe care trebuie sa ii urmati pentru a reduce sensibilitatea dintilor dumneavoastra:

1. O periuță de dinți adecvată danturii

Uneori, senzația de durere este cauzata de un periaj necorespunzator, cauzat de catre o periuta de dinti neadaptata nevoilor duneavoastra dentare. Odata cu trecerea timpului, straturile superioare de protectie ale dintilor incep sa se macine, ducand la expunerea a micro canale ce fac legatura cu nervii dentari. Atunci când aceste micro santuri sunt expuse la temperaturi extreme sau la alimente cu o aciditate crescuta, dumneavoastra veti resimti o durere dentara intensa, dar de scurta durata. Cea mai simplă soluție este utilizarea unei periuțe de dinți cu peri mai moi, pentru a asigura un periaj mai bland al danturii dumneavoastra.

2. Evitați alimentele acide

Dacă sunt expuse căile catre nervi, alimentele acide cum ar fi sosul de roșii, lamaie, grapefruit, kiwi și murături pot provoca dureri dentare. Dar evitarea acestor alimente poate minimiza disconfortul dentar.

3. Nu scrasniți din dinți

Chiar dacă smalțul dinților este cea mai puternică substanță din corp, scrasnitul dinților in mod constant va duce, inevitabil, la tocirea smaltului. Procedând astfel, expuneți dentina si stratul de mijloc al dintelui, care conține micro santurile nervoase ce duc la nervi. Discutați cu medicul stomatolog cu privire la găsirea unei alternative ce va va determina sa renuntati la acest obicei daunator.

4. Nu folosiți pastă de dinți pentru albirea dinților

Mulți producători adaugă substanțe chimice de albire a dinților in formulele de pastă de dinți, iar unii oameni sunt mai sensibili la acestea, dar nu sunt constienti de acest lucru. Dacă pasta de dinți conține agenți de albire, luați în considerare o pasta ce nu are ca scop albirea dintilor. Astfel, minimizati riscul unei dureri dentare.

5. Nu folosiți apă de gură pentru albirea dinților

Ca și pasta de dinți cu rol de albire, unele ape de gură conțin alcool și alte substanțe chimice care pot face dinții mai sensibili, mai ales dacă dentina este expusă. Este recomandata clătirea cu apa neutră, ce nu are ca rol principal albirea dintilor. Totodata, nu uitati folosirea atei dentare.

6. Efectuați controale și la nivelul gingiilor

Problemele la nivelul gingiilor sunt din ce în ce mai frecvente cu inaintarea in vârsta (mai ales dacă nu ați acordat o atentie deosebita sanatatei dentare), provocand o sensibilitate excesiva la nivelul dinților. Daca suferiti de gingivita, medicul dentist va veni cu un plan de tratament. Dar este foarte important ca si dumneavoastra sa va protejati gingiile si sa nu le supuneti la alimente cu o aciditate crescuta sau la schimbari bruste de temperatura (consumarea unui aliment din frigider, apoi a unui aliment proaspat scos din cuptor).

7. Protejați- de placa dentară excesivă

Scopul utilizării aței dentare și a periutei de dinti este de a elimina placa care se formează după ce mâncați. Dezvoltarea excesivă a plăcii poate duce la uzura smalțului dinților. Astfel, dinții pot deveni mai sensibili, deoarece pierd protecția oferită de smalț. Soluția este de a practica o bună îngrijire a danturii, zilnic, si de a efectuta vizite la medicul dentist, pentru curățare, la fiecare șase luni, sau chiar si mai frecvent dacă este necesar.

8.Urmați recomandările după o procedură dentară

Este foarte probabil sa resimtiti o sensibilitate accentuata dupa efectuarea unei interventii stomatologice, in sepcial dupa o extracție dentara sau plasarea unei coroane. Dacă simptomele nu dispar după o scurtă perioadă de timp, este recomandata o altă vizită la medicul dentist, deoarece ar putea fi un semn de infecție. Iar de cele mai multe ori, preventia se dovedeste mai eficienta decat tratamentul.

9.Mergeți de urgență la stomatolog dacă dintele este crăpat

Un dinte ciupit sau crăpat poate provoca o durere ce de multe ori este descrisa ca fiind insuportabila. In astfel de situatii, este recomandata vizita de urgenta la medicul stomatolog. Medicul dentist va trebui să vă evalueze dintele și să decidă cursul tratamentului. Insa este foarte important ca dumneavoastra sa urmati indeaproape sfaturile acestuia, pentru a minimiza riscul posibilelor afectiuni ce pot aparea dupa interventie.

10. Aveți grijă la depunerile excesive de tartru

Pe măsură ce amanati vizita la medicul stomatolog, plac bacteriana avanseaza la nivelul danturii dumneavoastra, ducand la depuneri de tartru. Este ușor ca bacteriile să se acumuleze, odata ce exista o baza pe care se pot prinde. Din aceasta cauza, este recomandata vizita la medicul dentist, in mod regulat, unde acesta va decide daca este sau nu necesara o operatiune de detartraj. Sensibilitatea dinților este tratabilă.

Cu toate acestea, pastele de dinti si alte alternative recomandate este posibil sa nu functioneze pentru toata lumea, dar nu trebuie sa va ingrijorati. Dacă sensibilitatea dumneavoastra este aproape de un prag insuportabil și persistă, indiferent de pașii pe care îi urmati, asigurați-vă că ati efectuat in mod regulat vizite la dentistul dumneavoastra, cu rol de preventie. Doar o consultatie adecvata poate determina cea mai probabilă cauză a sensibilității danturii și cea mai bună soluție pentru situația particulară.

Top