Cele mai comune greseli cauzate de utilizarea necorespunzatoare a produselor de protectie solara

Utilizarea de protecție solară este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le puteți face pentru pielea dumneavoastră. O bună cremă solară, cu o puternică protecție UVA și UVB, vă poate feri de arsuri și minimizează dezvoltarea ridurilor și altor semne de îmbătrânire ale pielii. Este recomandată alegerea unui produs de protecție solară, cu un SPF crescut și rezistent la apă. Totodată, pentrul uzul cotidian, este indicată folosirea unui produs de protecție solară minerală cu zinc.

Astfel de alternative protejează pielea de razele soarelui și tind să fie mai puțin iritante și mai hidratante decât produsele chimice de protecție solară, care acționează prin absorbția razelor și transformarea acestora în căldură, resimțit la nivelul întregului organism. Este foarte important să alegem și să folosim produsele de protecție solară în mod corect. Cel mai grav rezultat al abandonului de protecție solară este dezvoltarea cancerului de piele, dar acesta nu este singurul motiv pentru care se recurge la alternative de protecție. Arsurile solare lezează celulele pielii și vasele de sânge, ducând la un proces accelerat de îmbătrânire al epidermei. Cercetătorii au descoperit că expunerea la radiații UV este responsabilă pentru aproximativ 80% din semnele vizibile de îmbătrânire ale tenului.

Atașat regășiți cele mai comune greșeli privind utilizarea de protecție solară, si modalități eficiente de a le combate.

1. Nu așteptați până când sunteți deja la plajă pentru a aplica protecția solară

Dacă sunteți deja la plajă și soarele arde, aveți șanse reale să experimentați arsuri solare, deși aplicați cremă de protecție. Utilizați protecția solară cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși din casă, deoarece acesta este intervalul orar până când pielea va absorbi ingredientele protectoare. Aplicați-o cât mai uniform posibil înainte de a va îmbrăca, pentru a asigura un strat egal și a nu păta hainele.

2. Aplicați cantitatea adecvată de protecția solară

Pentru a obține protecția dorită, o cantitate insuficientă nu va face față. Majoritatea oamenilor aplică prea puțină cremă, ceea ce poate duce la arsuri solare minore, în special dacă produsul folosit are un SPF scăzut. În zilele de plajă, îmbrăcați corpul pe deplin în protecție solară. Astfel, evitați neplăcerile care va pot strica vacanța.

3. Aplicați protecție solară pe toată suprafața corpului

Este important să aplicați protecția solară în toate zonele care vor fi expuse la soare, deși există câteva locuri pe care oamenii au tendința să le omită. Un studiu publicat în aprilie 2019 a constatat că aproape 20% dintre participanți nu au aplicat protecție solară la nivelul pleoapelor, iar persoanele înscrise în experiment nu știau că protecția trebuie aplicată și în aceste locuri. Acest lucru este îngrijorător deoarece pielea de pe pleoape are cea mai mare incidență de cancer de piele, raportat la unitatea de suprafață.

Buzele sunt o altă zonă adesea ratată, care este susceptibilă deteriorării, deoarece nu are multă melanină, un pigment de protecție responsabil pentru culoarea pielii, părului și ochilor. Se recomandă utilizarea unui balsam de buze sau a unui ruj cu SPF 15 sau mai mare. Cu cât sunt mai hidrate buzele, cu atât este mai ușor ca razele UV să pătrundă mai adânc în pielea neprotejată.

4. Dacă este necesar, reaplicați protecția solară

Doar un alarmant 33% dintre utilizatorii de protecție solară o reaplică de câte ori se recomandă, ceea ce lasă pielea neprotejată. Nu este o poțiune magică care vă protejează pe perioadă nelimitată. Reaplicați protecția solară cel puțin o dată la două ore, sau mai des dacă transpirați excesiv sau mergeți să înotați. Chiar și produsele de protecție solară etichetate "rezistent la apă" trebuie doar să-și mențină SPF-ul pentru 80 de minute de la momentul aplicării. Reaplicarea vă va ajută să obțineți și o răspândire mai uniformă.

5. Uniformizați în mod adecvat protecția solară

Dacă nu aplicați în mod egal protecția solară, nu veți beneficia de eficiența promisă pe etichetă. Acordați o atenție deosebită în timp ce o aplicați și treceți de mai multe ori peste zonele expuse în mod direct la soare, pentru a maximiza acoperirea. Spray-urile de protecție solară care nu necesită nici o intindere pot ajuta la atenuarea acestei probleme. Trebuie doar să fiți atenți atunci când le aplicați.

6. Utilizați protecție solară chiar și atunci când este înnorat

Chiar și atunci când soarele nu este de găsit, 80% din razele sale UV încă sunt resimțite de către piele. Ferestrele blochează razele UVB, dar cel mai adesea lăsă razele UVA să pătrundă prin ele, deci este important să fiți protejat ori de câte ori ieșiți afară. Oamenii au o concepție greșită despre cantitatea de lumina solară la care sunt expuși. Nu trebuie să stați pe plajă pentru a vă bronza sau a experimenta efectele secundare nedorite ale luminii solare. Unii medici dermatologi sfătuiesc plasarea de protecție solară chiar lângă pasta de dinți, ca o reamintire a aplicării acesteia în fiecare zi.

7. Nu ignorați data expirării

Ați folosit aceeași sticlă de protecție solară de anul trecut? Este posibil să vă puneți pielea în pericol. Protecția consumatorului cere ca protecția solară să dureze trei ani. După aceea, poate să nu furnizeze cantitatea de protecție menționată pe flacon. Consultați data de expirare înainte de a o aplică și, dacă nu vedeți una, presupuneți că expiră la trei ani de la data achiziționării. Se recomandă notarea datei de achiziție pe sticlă, pentru a vă ajuta să o urmăriți mai ușor.

Top