Cele mai comune mituri despre vaccinul COVID-19

Trăim într-o eră a dezinformării, cu minciuni care se răspândesc prin rețelele sociale cu o viteză mult prea mare pentru a putea fi stopate. Cu noile vaccinuri concepute pentru a proteja oamenii de COVID-19, acestea fiind distribuite chiar în acest moment la nivel național, zvonuri și noțiuni fantastice despre inoculări sunt, de asemenea, furnizate către populație pe scară largă.

Internetul are numeroase avantaje, facilitând accesul oamenilor la informații de ultimă oră. În același timp, o nouă problemă a digitalizării este capacitatea oamenilor de a scala un conținut științific, fară a avea cunoștințele necesare. Din acest considerent se naște dezinformarea, iar cadrele medicale întâmpină rezistență și rețineri din partea populației. Încrederea publicului este esențială pentru a face programul de vaccinare un succes și pentru a pune capăt pandemiei. Pentru a câștiga această încredere, oamenii trebuie să fie în măsură să distingă informații exacte de concepții greșite.

Iată câteva dintre miturile majore despre vaccinul COVID-19:

Mitul 1: Noile vaccinuri au fost dezvoltate atât de repede încât companiile farmaceutice au “tăiat colțurile” procedurilor de verificare și siguranță

Deși virusul care cauzează COVID-19 a fost raportat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, oamenii de știință au la activ ani de cercetare asupra coronavirusurilor asociate care cauzează SARS (sindrom respirator acut sever) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și au dezvoltat posibile vaccinuri pentru combaterea acestor virusuri. Vaccinurile COVID-19 produse de Pfizer (în colaborare cu BioNTech) și Moderna, care utilizează o moleculă genetică numită ARN mesager (ARN m) sunt un rezultat direct al acestei cercetări. Cercetătorii de la Pfizer și Moderna au efectuat studii clinice riguroase ale vaccinurilor lor, implicând zeci de mii de participanți pentru a evalua atât siguranța, cât și eficacitatea.

US Food and Drug Administration (FDA) a raportat diferite reacții adverse la noile vaccinuri, cele mai frecvente efecte secundare fiind durere locală, în dreptul injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare, și febră - care durează doar câteva zile. Aceste incidente tind să ajungă pe prima pagină a ziarelor, în căutarea de senzațional, dar ponderea oamenilor ce prezintă simptome față de cele care nu au absolut nici un simptom este insignifiantă.

Mitul 2: Vaccinurile îți schimbă ADN-ul

Noile vaccinuri ARNm au fost create folosind tehnologie genetică, dar ele nu afectează ADN-ul unei persoane în nici un fel. CDC explică faptul că vaccinul ARNm oferă celulelor instrucțiuni cu privire la modul de producere a ununi fragment de proteină numită proteină spike, care este similară cu o proteină de pe suprafața coronavirusului. Acest lucru stimulează sistemul imunitar pentru producerea anticorpilor, care rămân în fluxul sanguin, pregătiți pentru a lupta împotriva oricărei infecții cu coronavirus din viitor. ARNm-ul din vaccin nu intră niciodată în nucleul celulei și nu afectează sau interacționează cu ADN-ul unei persoane.

Mitul 3: Vaccinurile vă pot infecta cu coronavirus

Vaccinurile cu ARNm nu conțin un virus viu și nu prezintă risc de îmbolnăvire pentru persoana vaccinată. Modul în care aceste vaccinuri acționează este expunerea corpului la o proteină pe care virusul o are pe suprafața sa, dar restul virusului nu este prezent. Prin urmare, nu există infecție cu virus, iar proteina nu se poate transforma într-un virus!

Mitul 4: De îndată ce te vaccinezi, nu mai trebuie să mai porți masca

Chiar și după ce oamenii primesc un vaccin ARNm, ei vor trebui să poarte o mască pentru a evita contactul în mod direct cu alte persoane. Vaccinul COVID-19 protejează persoana căreia i-a fost administrat, dar aceasta este capabilă, în continuare, de raspndirea virusului către alte persoane. Este foarte important, pentru toată lumea, să continue să practice obiceiurile de preventire a virusului SARS-COV-2 pentru a atenua transmiterea bolii, până când va exista o imunitate completă și dispariția definitivă a acestui virus. Imunitatea pe scară largă este definită ca fiind punctul în care răspândirea bolii de la o persoană la alta, devine puțin probabilă din cauza imunizării comunitare. Vaccinurile pentru COVID-19 s-au dovedit a fi 95 la sută eficiente, ceea ce înseamnă că nu garantează o protecție completă. Dar dacă o persoană vaccinată se infectează, ele sunt mult mai puțin predispuse la dezvoltarea de boli severe.

Mitul 5: Vaccinul crește riscul de a dezvolta autism sau cancer

Nu există nici un motiv științific care să ateste declanșarea celulelor canceroase sau o predispoziție ridicată la autism. Există un sistem pentru identificarea și raportarea oricăror efecte adverse ale vaccinului COVID-19, la nivel internațional. Nu a fost raportat nici un caz sau un caz cu potențial de declanșare, iar numărul vaccinurilor efectuate crește zilnic.

Mitul 6: Nu aveți nevoie de vaccin dacă ați avut deja COVID-19

În acest moment, nu există suficiente informații disponibile pentru a spune dacă sau pentru cât timp după infecție cineva este protejat de o reinfectare cu COVID-19. În decursul pandemiei, numeroase persoane au avut două sau chiar trei reinfectări, boala fiind din ce în ce mai severă. Este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze, ulterior atingandu-se imunitatea de turmă. Imunitatea de turmă împotriva COVID-19 este posibilă până în toamna anului 2021, în condițiile în care numărul persoanelor vaccinate creste de la o zi la alta cu o rată de minim 1500 persoane per zi.

Mitul 7: Vaccinul poate provoca infertilitate

În mediul online au fost lansate diferite zvonuri conform cărora vaccinul COVID-19 ar putea provoca infertilitate la femei, deoarece acesta conține un ingredient care interferează cu dezvoltarea placentei. Nu există date pentru a sprijini această ipoteză. Experții cred că vaccinurile cu ARNm sunt puțin probabile să prezinte un risc pentru o femeie gravidă sau fătul ei. Totodată, ei subliniază că întotdeauna CDC va monitoriza cu atenție orice reacții adverse de la administrarea vaccinului.

Mitul 8: Cofondatorul Microsoft Bill Gates vrea să folosească noile vaccinuri pentru a implanta microcipuri

Un sondaj efectuat pe 1.640 de persoane a constatat că 28 la sută dintre respondenți au crezut teoria conspirației microcip. Oamenii temători sunt în căutarea validării emoțiilor și astfel devin mai susceptibili în acceptarea afirmațiilor bizare. Obținerea informațiilor de natură științifică, informații exacte, precise, pot ajuta în formarea unei opinii avizate și documentate. Medicii subliniază necesitatea verificării surselor pentru prevenirea dezinformării.

"Oamenii pot inventa orice teorii doresc despre orice", transmite Academia Americană a Medicilor de Familie.

Top