7 Sfaturi pentru gestionarea simptomelor insuficientei cardiace

Un stil de viață activ, respectarea unei diete sănătoase, cu un conținut scăzut de sodiu, și primirea sprijinului necesar pot preveni înrăutățirea simptomelor. Diagnosticarea cu insuficiență cardiacă poate părea îngrijorătoare, dar trebuie să țineți minte un lucru: Deși este o afecțiune serioasă, este tratabilă respectând medicamentația potrivită și modificarea stilului de viață, ceea ce va duce la alinarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Indiferent de tratamentul recomandat, va trebui să vă asumați responsabilitatea și să urmați un stil de viață activ și să aveți grijă de dumneavoastră.

Iată câteva sfaturi:

1. Urmăriți-va simptomele

Este important să aveți un jurnal în care să notați simptomele, medicamentele, modificările stilului de viață și orice motive de îngrijorare sau îmbunătățiri observați. Este important să vă și cântăriți zilnic. Dacă începeți să rețineți lichide, lucru ce se poate observa pe cântar, este un semn că intrați în insuficiență cardiacă. Păstrarea unui jurnal vă va ajuta să monitorizați afecțiunea și va oferi informații importante medicului dumneavoastră legat de modul în care reacționați la tratament. În plus, când veți vedea cât de bine vă simțiți urmând recomandările medicului, vă va fi mai ușor să continuați respectarea tratamentului.

Pe lângă notarea greutății, este important să sunați medicul dacă observați oricare din următoarele simptome:

  • Dificultate în a respira, când sunteți activi sau când stați întinși.
  • Tensiune arterială, ce fluctuează pe tot parcursul zilei și poate fi influențată de o sumedenie de factori. Este posibil să observați un tipar sau o anumită variație consecventă, așa că trebuie să sunați medicul dacă observați schimbări bruște.
  • Ritm cardiac crescut, ce poate fi semn al unui ritm cardiac anormal, cum ar fi fibrilația arterială – des întâlnită la pacienții cu insuficiență cardiacă.
  • Umflarea picioarelor de la genunchi în jos, lucru ce poate indica acumularea de lichid.

Efecte secundare ale medicamentelor. Notați-vă medicamentele pe care le luați, când le luați, și ce efecte secundare sau îmbunătățiri ale simptomelor observați.

2. Aveți grijă la consumul de sare

Consumul de sare poate provoca retenția lichidelor și înrăutățirea simptomelor precum dificultati în respirație. Alimentele fast food sunt bogate în sare, așa că trebuie evitate aceste mâncăruri. Cantitatea maximă de sodiu pe zi pentru persoanele cu insuficiență cardiacă este de 2000 miligrame, adică nici măcar o linguriță! Citiți etichetele de pe produsele pe care le cumpărați din magazine. Aveți grijă când mâncați în oraș. Este păcat să fiți la un eveniment la care vă simțiți bine: nuntă, cină, drumeție și brusc să vă simțiți rău pentru că nu ați avut grijă ce mâncați.

3. Urmați o dietă sănătoasă

Pe lângă faptul că nu veți mai adăuga sare în mâncare, veți învață să gătiți folosind ierburi și alte condimente pentru a da gust mâncării, va trebui să consumați alimente pline de nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi: fructe, legume, peste, semințe, cereale integrale. Deși schimbarea dietei presupune schimbarea modului în care abordați lista de cumpărături, dieta sănătoasă va face minuni în privința îmbunătățirii sănătății dumneavoastră.

vegis.ro

4. Fiți activi

În general, pacienții cu un stil de viață activ administreaza mai bine consecintele. Activitatea fizică poate fi: mersul pe jos sau cu bicicleta, înotul etc.. În principiu, orice activitate aerobică ușoară făcută 15-30 de minute pe zi vă va ajuta. În funcție de gravitatea afecțiunii, doctorul vă va spune ce activități puteți face fără a vă pune sănătatea în pericol.

5. Purtați haine comfortabile

Unele simptome ale insuficientei cardiace, cum ar fi inflamația, pot provoca discomfort, așa că hainele comfortabile vă vor fi de ajutor. Există ciorapi medicinali compresivi și alte haine pe care doctorul vi le poate recomanda.

6. Dormiti suficient

Somnul este esențial pentru sănătatea inimii. Deși medicii tocmai au început să înțeleagă legătură dintre dormitul insuficient și boală, studiile sugerează că dormitul insuficient este strâns legat de probleme precum: hipertensiune, obezitate, diabet și inflamare, iar toate acestea cresc riscul insuficientei cardiace. Uneori, persoanele cu insuficiență cardiacă au probleme de respiratie atunci când stau întinse. Dacă dormiți sprijiniți de perne sau într-un fotoliu ce vă permite să stați întinși, vă poate ajuta sa va simtiti mai bine, dar trebuie să îi spuneți medicului dacă aveți probleme de respirație si nu sa le considerati o „durere trecatoare”. Este posibil să vi se recomande alt tratament medical.

7. Găsiți suport moral, dacă aveți nevoie

Primirea diagnosticului vă poate provoca anxietate, stres sau chiar depresie. Pe lângă faptul că nu vă simțiți bine, este posibil să vă deranjeze schimbările stilului de viață. Necertitudinea viitorului poate contribui la starea de tristețe. Activitatea fizică este o modalitate foarte bună de a îmbunătăți starea morală, însă pentru unele persoane nu este suficient. Dacă aveți astfel de sentimente, trebuie să îi spuneți medicului dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda un consilier profesional sau un grup de sprijin. Astfel nu vă veți simți singuri, veți fi informați despre afecțiunea dumneavoastră și veți fi încurajați să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.

Top