Cele mai bune surse de calciu pentru persoanele cu diabet

Când aveți diabet zaharat, este important să vă monitorizati dieta pentru a vă asigura că glicemia și greutatea dumneavoastră rămân controlate. Astfel, alimentatia personala trebuie sa fie formata din alimente cum ar fi proteinele slabe, cerealele integrale, legumele și anumite fructe.

Dar există și un alt tip de hrană benefică, pe care nu ați avut-o în vedere să o adăugați in dieta dumneavoastră: mâncărurile bogate în calciu. Cercetările sugerează că mineralul contribuie la compensarea riscului de osteoporoză, cu care este asociat diabetul, dar și la stoparea progresiei bolii la cei care au fost deja diagnosticați. Suplimentarea atat cu calciu cat si vitamina D s-au dovedit a fi benefice in optimizarea utilizarii glucozei. Acest lucru este esențial atunci când aveți diabet zaharat, care este marcat de rezistența la insulină, o afecțiune care împiedică glucoza să fie transformata in energie sau să fie depozitată pentru utilizare ulterioară.

Un studiu publicat în octombrie 2014 susține această idee, sugerând că suplimentarea zilnică atât cu calciu cât și cu vitamina D pe o perioadă de pana la șase luni poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină a persoanelor cu prediabet. Studiile observaționale au arătat o asociere între statutul scăzut de vitamina D, aportul de calciu, prevalența diabetului zaharat de tip 2 și a sindromului metabolic.

Beneficiile calciului asupra sănătății osoase pentru persoanele cu diabet zaharat nu trebuie neglijate. Diagnosticarea cu diabet de tip 1 sau de tip 2 a fost asociata cu un risc crescut de osteoporoză, o afecțiune caracterizată prin densitate osoasă scăzută, precum și cu fracturi osoase. O analiza publicată în iulie 2011 a constatat că persoanele cu diabet zaharat au mai multe șanse de a suferi de fracturi de șold, picior și coloana vertebrala decât indivizii fără diabet. Acest risc crescut este cu atât mai mult un motiv pentru a vă asigura că aveti incluse in dieta alimente bogate în calciu atunci când aveți diabet.

Deci, de cât de mult calciu aveți nevoie?

Pentru femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 51 de ani, indemnizația dietetică recomandată pentru administrarea de calciu este de 1.000 miligrame (mg) pe zi. Această recomandare crește până la 1.200 mg pentru femeile cu vîrsta de 51 ani și peste și bărbații cu vârsta de 71 de ani și mai mult. Cu toate acestea, anumite alimente bogate în calciu sunt mai bune decât altele pentru persoanele cu diabet zaharat. Anexat, puteti regasi o parte din ele.

Sardinele susțin sănătatea cardiovasculară. Acest pește oferă o sursă excelentă de calciu. Ca un bonus, vitamina D din sardine poate ajuta organismul să utilizeze calciul mai eficient și să se protejeze împotriva deficiențelor vitaminei solubile în grăsimi, precum și să mărească aportul alimentar. Dar cel mai mare beneficiu al încorporării sardinelor în dieta dumneavoastră cu diabet zaharat poate proveni din acizii grași omega-3 pe bază de pește.

Acizii grași din sardine pot oferi un strat suplimentar de protecție împotriva bolilor de inimă. Acesta poate fi un avantaj critic pentru persoanele cu diabet zaharat. Cu toate acestea, creșterea aportului alimentar de acizi grași omega-3 pe bază de marină, cum ar fi cei găsiți în sardine, poate ajuta si la protejarea împotriva complicațiilor diabetului zaharat.

O meta-analiză publicată în ianuarie 2017 a constatat că acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic, două tipuri de grăsimi omega-3 frecvent întâlnite în fructele de mare, pot contribui la scăderea riscului de boală coronariană, în special în cazul populațiilor cu risc sporit, ce prezinta niveluri ridicate de trigliceride și LDL colesterol ("rău").

Dacă încercați să scădeti în greutate și să reduceți poftele nesănătoase, luați în considerare iaurtul grecesc. Iaurturile bogate în proteine, precum cele din varietatea greacă, pot ajuta la creșterea sentimentelor de satietate. Aceasta este o victorie pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece scăderea în greutate poate crește sensibilitatea la insulină. Eticheta nutrițională a iaurtului grec sugerează si oferă și alte beneficii.

Iaurtul dispune de o sursă bogată de calciu, zinc, potasiu și probiotice care pot promova sănătatea oaselor și a inimii, împreună cu sănătatea intestinelor. Probioticele pot ajuta la promovarea creșterii bacteriilor sănătoase în microbiomele intestinale, o colecție de bacterii benefice în intestine, pe care unele studii le sugerează ca fiind strans corelate cu riscul nostru pentru boli cronice, imunitate și chiar starea noastră de spirit.

O revizuire a cercetărilor publicate în iulie 2015 a constatat că probioticele pot, de asemenea, ajuta la lupta împotriva rezistenței la insulină, un alt plus dacă trăiți cu diabet. Totodata, este important de remarcat că, deși unele cercetări sugerează că iaurtul cu conținut scăzut de grăsime poate fi mai bun pentru talie, datorită efectului de satietate al acestor soiuri, cercetarile sugerează că laptele fără grăsimi este încă cea mai bună alegere pentru o sanatate și greutate corporală optima.

Acesta este, de asemenea, sfatul general pentru persoanele cu diabet zaharat. Când alegeți iaurtul grecesc, optați pentru soiuri simple, fără grăsimi si fără adaos de zaharuri pentru a reduce și preveni utilizarea excesiva de carbohidrați, fapt ce poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge. În acest fel, veți beneficia în continuare de avantajele conținutului de proteine al iaurtului și de profilul de nutrienți.

Foarte indicat este si spanacul. Această leguma de culoare verde închis oferă 90 mg de calciu pe servirea a 30g, dar beneficiile sale pentru diabet sunt numeroase. Cu numai 21 de calorii și 3 grame de carbohidrați la fiecare 3 cești, spanacul proaspăt poate ajuta și la creșterea senzației de plenitudine după masă, ajută la controlul porțiilor și la greutatea corporală. Spanacul își obține culoarea verde profundă de la produsele fitochimice pe care le conține, ceea ce poate oferi beneficii și mai mari.

Incercați să încorporați aceasta leguma bogata în calciu în dieta dumneavoastra, savurând o salată de spanac proaspătă sau adăugând spanacul sărat într-o omletă, creand astfel un mic dejun rapid pentru diabet. Similar cu iaurtul grecesc, un castron de brânză de vaci poate oferi un mic dejun rapid sau o gustare pentru persoanele cu diabet zaharat. Nu numai că brânza de vaci este bogată în proteine, dar ½ ceasca din soiul fără grăsimi poate oferi 200 mg de calciu și numai 8 g de carbohidrați.

Cu toate acestea, este important să notați conținutul de sodiu din brânza de vaci. Când este consumat în exces, sodiul poate crește tensiunea arterială și poate contribui la afecțiunile cardiace. Cantitățile de sodiu variază în funcție de conținut și de nivelul de grăsime. Deși conținutul scăzut de carbohidrați poate face ca aceasta să fie o opțiune benefică pentru proteine, asigurați-vă că monitorizați aportul total de sodiu, care ar trebui să fie mai mic de 2.300 mg pe zi.

elefant.ro

Și din nou, rețineți că laptele cu conținut ridicat de grăsimi poate să vă dăuneze inimii, așa că, ori de câte ori este posibil, optați pentru brânză de vaci fără grăsimi pentru a vă menține echilibrul zahărului în sânge și pentru a vă pastra greutatea într-un interval sănătos. Totodata, inainte de administrarea oricarui tip de calciu (calciu organic; folinat de calciu; fosfat de calciu etc. ) recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Doar asa puteti determina daca aveti nevoie de calciu si puteti preveni efectele secundare sau interactiuni nedorite cu medicamentatia urmata.

Top