Print this page

Cum sa ne protejam de hepatita C

Hepatita C este un tip de hepatită sau inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Atunci când o persoană contactează hepatita C, poate dura între 2 și 12 săptămâni de la expunere până la apariția oricăror simptome. Între 20 și 30% dintre persoanele infectate cu VHC dezvoltă simptome de hepatită C acută. Însă în multe cazuri de hepatită C acută, persoanele cu VHC nu au simptome. Aproximativ trei sferturi dintre persoanele cu VHC vor dezvolta complicații, inclusiv o infecție cronică.

Diferite tipuri de hepatită

Diferitele tipuri de hepatite virale, care includ și hepatita A și B, sunt transmise în moduri diferite. De exemplu, virusul hepatitei A este transmis prin alimente și băuturi contaminate, în timp ce virusul hepatitei B se răspândește prin contactul cu diferite fluide ale corpului, inclusiv sânge, spermă și secreții vaginale. Hepatita C este mai puțin transmisibilă decât A și B, pentru că, în principal, se raspandeste prin contactul cu sânge, deși poate fi răspândita si prin contact sexual. Dar, spre deosebire de A și B, nu există vaccin pentru C, deși cercetările sunt în curs de desfășurare.

O infecție anterioară cu hepatita C nu protejează împotriva unei viitoare infecții cu aceeași tulpină sau cu o tulpină diferită a virusului. Există șase tulpini primare sau genotipuri ale virusului hepatitei C și fiecare răspunde la diferite medicamente.

Modul în care virusul hepatitei C se răspândește

În trecut, hepatita C s-a răspândit adesea prin transfuzii de sânge și transplanturi de organe. Acest lucru s-a schimbat în 1992, când au devenit disponibile tehnici de screening de sânge pe scară largă. Astăzi, cea mai obișnuită modalitate de răspândire a hepatitei este prin împărțirea acelor și a altor echipamente pentru consumul de droguri. Deși copiii sunt încă cei mai susceptibili de a fi infectați cu hepatita C decât persoane din alte grupe de vârstă, un studiu publicat in 2017 a raportat că noile infecții cu virus hepatitic C s-au triplat aproape în ultimii cinci ani. De asemenea, se remarcă faptul că infecțiile cresc în rândul femeilor, la o vârstă fertilă.

În timp ce virusul nu este transmis întotdeauna de la o femeie însărcinată la copilul ei, este posibil: Aproximativ 6 sugari din 100 născuți de mamele cu virus sunt infectati. De asemenea, puteți fi expus la VHC prin:

  • Răni de ace în spitale și clinici.
  • Utilizarea echipamentelor medicale nesterile, în special ace și seringi.
  • Utilizarea instrumentelor nesterile pentru tatuaje și piercinguri.
  • Utilizarea instrumentelor nesterile pentru manichiura si pedichiura.
  • Împărtășirea articolelor de îngrijire personală (cum ar fi brici și periuțe de dinți) care au intrat în contact cu sângele infectat cu VHC.
  • Sex neprotejat.

S-a observat că virusul poate supraviețui timp de până la trei săptămâni în afara corpului la temperatura camerei pe suprafețele de mediu. Pentru a curăța scurgerile de sânge, utilizați o soluție de apă și de înălbitor (1 parte din amestec sa fie înălbitor, peste care se adauga 10 părți egale de apă) și purtați mănuși (și sângele uscat poate fi infecțios).

Factorii de risc pentru hepatita C

Deși riscul este considerat a fi scăzut, puteți contacta hepatita C, având sex neprotejat cu o persoană infectată cu VHC. Acest risc crește dacă aveți mai mulți parteneri sexuali, aveți o boală cu transmitere sexuală sau dacă vă implicați într-un sex sever sau sex anal care provoacă sângerări. Daca intretineti relatii sexuale cu o femeie infectată cu VHC, care este in perioada menstruală, vă poate crește riscul, deoarece intrati in contact cu sânge infectat.

HIV-ul este considerat un factor de risc crescut pentru hepatita C, deoarece coinfecțiile HIV și VHC sunt frecvente. Aproximativ 25% dintre persoanele cu HIV au, de asemenea, si hepatită C. În plus, mamele cu HIV și VHC au mai multe șanse să transmită VHC la sugari la naștere decât mamele fără HIV.

Recomandăm testarea periodică împotriva Virusului Hepatitei C. Atașat regășiți un articol unde explicăm în ce constă si la ce va așteptați în timpul unui astfel de test: Test pentru hepatita C