La ce sa va asteptati in timpul unui test pentru hepatita C

Testarea pentru hepatita C este rapida și ușora, dar mulți oameni nu stiu că au virusul până la dezvoltarea leziunilor hepatice. De ce ar trebui să faceți screening pentru hepatita C? Aproximativ 3,5 milioane de americani au hepatita C, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). De-a lungul timpului, virusul hepatitei C poate provoca complicații cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Deoarece virusul hepatitei C este răspândită prin contactul sânge-cu-sânge, acest lucru pune oamenii la risc de infecție, in special dacă au avut transfuzii de sânge.

Astăzi, numeroase infecții cu virusul hepatitic C sunt cauzate de împărțirea acelor sau a altor echipamente de injectare a drogurilor. Totodata, numeroase persoane nu cunosc modalitatile de transmitere si tratamentele disponibile pentru hepatita C.

Primii pasi in cadrul testarii

Acest test va detecta dacă sângele conține anticorpi pentru hepatita C sau substanțele chimice ce sunt eliberate în sânge ca urmare a infecției. Rezultatele testului pot dura câteva zile, însă unele unitati medicale au teste rapide de anticorpi care pot oferi rezultatele în mai puțin de o jumătate de oră. Dacă rezultatele sunt pozitive, ați fost expuși la virus la un moment dat, posibil chiar și cu ani în urmă. În acest moment, furnizorul dumneavoastra de asistență medicală poate efectua un test de încărcare virală a virusului hepatitei (ARN sau test PCR) pentru a confirma dacă virusul se află încă în sânge. (Aproximativ 15-25% dintre oameni elimină natural virusul din organism). Este important să faceți acest pas pentru a afla dacă sunteți încă infectați, astfel încât să puteți obține ingrijirea potrivită.

Dacă testul pentru hepatita C este pozitiv, teste suplimentare pot:

    • Confirma rezultatul testului de screening pentru hepatită C-pozitivă
    • Determina ce tip de hepatită C aveți
    • Verifica leziunile hepatice

Indrumati-va familia sa faca testul pentru hepatita C

Deși riscul de transmitere a hepatitei C între parteneri într-o relație sexuală monogamă este relativ scăzut, dumneavoastra și soțul / partenerul puteti avea alți factori de risc asemănători. In mod ideal, medicii de ingrijire primara ar recomanda un test de hepatita C pentru toti partenerii persoanei infectate, fosti si actuali. Totodata, persoanele infectate trebuie sa se autosesizeze si sa le transmita partenerilor sa efectueze testul de hepatita in cel mai scurt timp.

Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită C, sa știți că nu sunteți singur și că ajutorul este disponibil! Hepatita C poate fi vindecată, în cele mai multe cazuri, cu medicamente. Medicul dumneavoastra, alți profesioniști din domeniul sănătății și grupurile de asistență vă pot ajuta pe parcursul tramatamentului si pot actiona ca un grup de sprijin pentru pastrarea ridicata a moralului.

Top