9 Afectiuni oculare ce nu trebuie ignorate

Peste 250 de milioane de persoane suferă de afecțiuni oculare, la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din aceste cazuri, aproximativ 80% ar fi putut fi evitate sau vindecate. De aceea controalele oftalmologice periodice sunt foarte importante.

O examinare poate fi deosebit de utilă în detectarea afecțiunilor progresive ale ochiului, cum ar fi glaucomul, o afecțiune comună care, în mod obișnuit, are puține simptome în stadiile incipiente. Totodată, controalele oftalmologice periodice au rol de prevenție, aceastea fiind, de multe ori, mult mai eficiente decât tratamentul.

Unii oameni pot resimți diferite simptome cum ar fi o încețoșare a vederii sau dureri oculare care necesită asistență medicală imediată. Dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome, prezentați-va în regim de urgență la un medic oftalmolog:

1. Pete de culoare

Apariția unor pete de culoare în activitățile zilnice, o umbră în viziunea periferică sau prezența culorii gri în locul altor culori pot reprezenta semne de detașare a retinei, stratul nervos din spatele ochiul care trimite imagini spre creier. Miopia, boli de ochi precum glaucomul și leziuni fizice ale acestuia sunt printre cauzele detașării retinei. Dacă nu se tratează rapid, de obicei cu intervenție chirurgicală, detașarea retinei poate duce, în cel mai rău caz, la orbire.

2. Pierderea bruscă a vederii

Pierderea bruscă a vederii poate semnala o serie de boli oculare. Una dintre ele este degenerarea maculară, cunoscută și sub numele de degenerescența maculară, această fiind strâns legată de vârstă, principala cauză a pierderii vederii la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Pierderea vederii cauzată de degenerescență poate fi graduală, dar în unele cazuri poate fi bruscă, când vasele de sânge din ochi elimina lichid sau sânge sub retină. Aceasta este alcătuită din celule nervoase, care odată inundate de lichid, cauzează pierderi de vedere.

O altă cauză a pierderii bruște a vederii ar putea fi un tip de glaucom, ceea ce duce la o acumulare rapidă a presiunii lichidului în ochi, care dăunează nervului optic. Există numeroase alte condiții care pot provoca pierderea persistentă a vederii. Din această cauza, consultutatiile periodice cu rol de prevenție sunt foarte indicate.

3. Durere ocularăMajoritatea bolilor oculare sunt nedureroase, dar unele afecțiuni sau leziuni pot provoca dureri acute. Durerea oculară poate fi cauzată de glaucom, ochi uscați, leziuni ale ochilor sau cornee zgâriată.
4. Leziuni oculareOrice leziune semnificativă a ochiului trebuie evaluată de un medic, în special dacă există roșeață sau durere care durează mai mult de 15-20 de minute. Apariția acestor simptome în mod repetat pot constitui debutul unor afecțiuni mult mai grave. Din această cauza se recomandă prezentarea la medicul oftalmolog în cel mai scurt timp.

5. Disconfort persistent

Dacă întâmpinați un disconfort, la nivelul ochilor, după ce efectuați o activitate în care o particulă mică ar fi putut întră în ochi, cum ar fi lucrul intr-un mediu cu mult praf sau nisip, nu o ignorați. Mergeți la un medic oftalmolog pentru consult. Astfel, va feriți de o posibilă infecție sau complicații ale globului ocular.

6. Ochi roșuAvând doi ochi roșii nu este, probabil, la fel de grav ca un singur ochi roșu. Când ambii ochi sunt roșii în același timp, ar putea fi un semn al unei răceli sau conjunctivite (ochi roz), infecții minore care se auto-vindecă. Dar un ochi roșu poate fi un indicator al unei inflamații mai profunde, cum ar fi scleritis sau uveită. Scleritis reprezintă inflamația stratului exterior de protecție din jurul ochiului, iar uveita este inflamația și umflarea stratului central al globului ocular. La fel ca și în cazul afecțiunilor anterioare, se recomandă vizita la medicul oftalmolog în cel mai scurt timp cu putință.


7. Disconfort dacă purtați lentile de contactÎn timp ce majoritatea persoanelor care utilizează lentile de contact nu au probleme atunci când respectă regulile de îngrijire și utilizare corespunzătoare a acestora, pot apărea ocazional infecții și complicații grave. Dacă purtați lentile de contact, nu ignorați niciodată durerea oculară, înroșirea sau disconfortul. Consultați imediat un medic oftalmolog.

8. Vedere tulbure

Chiar dacă se limpezește, vederea încețoșată poate fi un semn al unei serii de probleme oculare, cum ar fi glaucomul, uveita sau o retină dezlipită. Pierderea vederii la un ochi poate fi un simptom precoce al unui accident vascular cerebral. Totodată, ar putea fi un semn că artera carotidă, care este un furnizor important de sânge pentru ochi, este blocată.

9. Complicații după o intervenție chirurgicală

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală la ochi și ați avut parte de înroșire, durere oculară sau încețoșare a vederii, contactați imediat medicul dumneavoastră oftalmolog pentru o evaluare. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, mai ales că organul vederii este slăbit, refăcându-se după intervenție.

Chiar dacă un simptom pare să dispară, ar fi mai bine să verificați împreună cu medicul dumneavoastră specialist dacă experimentați oricare dintre aceste trăiri. După cum am repetat în numeroase rânduri, prevenția se poate dovedi mai eficientă decât tratamentul.

Top